Phil Collins Oscar- és Golden Globe-díjas angol dobos, énekes, dalszerző, színész ma 60 éves.

1951. január 30-án született Londonban, szüleitől a Philip David Charles nevet kapta. Az iskolában kezdett érdeklődni a zenélés iránt, dobolt a The Real Thing nevű iskolai zenekarban. Collins 1964-ben feltűnt a Beatles Nehéz nap éjszakája című filmjében mint nyakkendős rajongó, 1965-ben pedig a West Enden az Oliver című musicalben Dörzsölt szerepét kapta meg. Phil néha fellépett a Freehold és a Flaming Youth nevű együttessel is. Ez utóbbinak megjelent egy lemeze is, amely kedvező kritikákat kapott, ám a banda nemsokára feloszlott. 1967-ben Collins felfigyelt a Melody Maker című lapban egy hirdetésre, amelyben az akkor még ismeretlen, progresszív rockot játszó Genesis együttes dobost keresett. Jelentkezett, a meghallgatás sikerrel járt.

Amikor Peter Gabriel kivált az együttesből, Phil 1975-től a dobolás mellett énekesként is folytatta a Genesisben. A dobosból lett énekes a nyolcvanas években össze tudta egyeztetni szólókarrierjét és munkáját az együttessel, hol szólóban, hol társaival turnézott, készített felvételeket. Ekkor más nős volt, két fia született, de a házasság nem tartott sokáig.

A válás után 1981-ben adta ki első szólóalbumát Face Value címmel, amely nagyobb siker lett, mint bármelyik Genesis-korong. Rajta védjegydala, az In The Air Tonight is szerepelt, s ezzel bekerült a Miami Vice című tévésorozatba is. Ennek köszönhetően több tévéshow vendége, majd házigazdája lett.

A második szólóalbum (Hello, I Must Be Going!, 1982.) után következett a legsikeresebb, az 1985-ös No Jacquet Required. Ebban az évben történelmet írt:  a Live Aid koncerten kétszer lépett fel: először a Wembleyben Angliában, majd Concorde-ra pattanva meg se állt Philadelphiáig.

Közben producerként és session-zenészként is egyre többet dolgozott, többek között Eric Clapton és Robert Plant mellett is.

Phil Collins utoljára az 1991-es We Can Dance című albumon szerepelt a Genesisszel, és az azt követő világturnék után szállt ki a bandából. 

  

Hivatalosan azonban csak 1995-ben lépett ki az akkor már három éve hallgató Genesisből, három évre rá sikerült újra többszörös platinalemezt produkálnia legnagyobb slágereinek albumra gyűjtésével.

Számos filmben szerepelt, legjobb alakítása az 1988-as Buster volt, a nagy angliai vonatrablás egyik tettesét játszotta. Az ebben felcsendülő Two Hearts című dal világsláger lett. További játékfilm-szerepei: És a zenekar tovább játszik (And the Band Played On, 1993.)    Hook (Hook, 1991.) , Szigorúan piszkos ügynök (Frauds, 1993.)

 

A színészetnél azonban jobban érdekelte a filmzene(Esélylesők /Against All Odds, 1984.) 1999-ben a Tarzan című rajzfilmhez írott You'll be in My Heart című dala 19 hétig vezette a listákat Amerikában, és megkapta az Oscar-díjat is a legjobb eredeti filmdal kategóriában.

A Tarzan angliai premierje napján felkeresték Collinst azzal az ajánlattal, hogy vegyen részt a Mackótestvér (Brother Bear) készítésében is. 

Elmesélték nekem a Mackótesvér történetét és adtak egy kötet festményt, amely a film látványát ihlette - emlékezett vissza Collins. - Sok fantasztikus tájkép volt benne az amerikai északnyugat végtelen tereiről. Lapozgattam a könyvet és leírtam a kifejezéseket és benyomásokat, amik eszembe jutottak. Így keletkezett a Great Spirits című dal szövege.

 

A film legkülönösebb dala a Transformation (Átváltozás), ami Kenai medvévé változását kíséri.  Collins szövegét lefordították inuit nyelvre és a dalt a Bolgár Női Kórus adja elő. - Még sosem írtam ehhez hasonló dalt - ismerte el Collins. - Számítógéppel szereztem a zenét, és így lehetett ide-oda rakosgatni részeket és kísérletezni, amivel egyébként sosem próbálkoztam volna. Megírtam a szöveget, azzal a feltételezéssel, hogy én fogom elénekelni. Azután felmerült a Bolgár Női Kórus ötlete. Ezután mintha magától fejlődött volna a dal, és ha most meghallgatom a kórussal és a zenekarral, már nem is tudom,  hogyan írtam. Egészen más, mint, amit valaha is írtam, és Disney-filmben sem találkoztam még ehhez hasonlóval

 

Ezt követően írt hat új dalt a filmhez és megosztozott a háromszoros Grammy-díj nyertes Mark Mancinával a zeneszerzői dicsőségen.

One More Night című dala szerepelt Baz Luhrmann Moulin Rouge c. filmjében. (2001.)

2005. november 26-án Budapesten, a Papp László Sportarénában is fellépett.

Harmadik, 1999-ben kötött házasságából született két fia, Nicholas majd Matthew. 2007-ben azonban ez a házasság is tönkrement.  Jelenleg Svájcban él,  néhány éve nyakműtéten esett át, így a dobolást abba kellett hagynia.

Phil Collins kivételes zenei karrierje során - 40 év alatt - 100 millió szólóalbumot adott el. Ha azokat a Genesis lemezeket is számoljuk, amiken még közreműködött, azokkal együtt 250 milliót! 

Nyolc Grammy, egy Oscar és egy Golden Globe díj tulajdonosa. A királynő 1994-ben kitüntette a Viktória Rend Hadnagya címmel. 

2010 júniusában átvette a Johnny Mercer díjat, ezzel bekerült a Dalszerző Hírességek Csarnokába.

Tavaly jelent meg a  Going Back, amely 8 év után az első stúdióalbum a művésztől. Szólókarrierjének első olyan lemeze, melyen teljes egészében mások dalait dolgozza át. A korongon a művész személyes kedvenceit, az életében oly nagy szerepet játszó soul slágereket gondolja újra.

A közeljövőben a tévében:

 Esélylesők - Cinemax, 2011-01-31 20:00;  Cinemax2, 2011-02-01 20:00