Tíz évvel ezelőtt halt meg Sinkovits Imre A tizedes meg a többiek című film népszerű főszereplője.

A Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze 1928. szeptember 21-én született Kispesten.   Apja vendéglős volt. A gazdasági válság a 30-as években tönkretette a családi vállalkozást, nehéz időszak következett, de amikor Sinkovits Imre az Árpád Gimnáziumba került, apja már az Ilkovics étterem főpincéreként dolgozott. A gimnáziumban cserkész lett, és elmondása szerint ez sok mindenre megtanította. A leventemozgalomban is részt vett a II. világháború idején, de a cserkészet jobban vonzotta.

A háború alatt kármegfigyelő volt a margitszigeti víztoronyban és a szemlőhegyi víztározónál, majd a család Somogy megyébe költözött Horvátnádaljára, rokonokhoz. Ott hadimunkára fogták, lövészárkot ásott. Háromszor is megszökött az orosz fogság elől, mígnem véget ért a háború. A gimnáziumot 1945-ben folytatta, majd két év múlva leérettségizett. A cserkészek színjátszó előadásainak hatására jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1951-ben diplomázott. Olyan mesterektől tanulhatott, mint Somlay Artúr, Bajor Gizi, Makláry Zoltán, Kiss Manyi.

Még ebben az évben a Nemzeti Színházhoz szerződött (korábban a Belvárosi Színházban és az Ifjúsági Színházban már játszott), és feleségül vette Gombos Katalint, aki szintén a színészpályát választotta. Tehetségére hamar felfigyelt a közönség és a színikritikusok is. Olyan szerepekben tűnt fel, mint Kurrah a Csongor és Tündéből, Fortinbras a Hamletből vagy Caius Cassius a Julius Caesarból. Egyre jelentősebb szerepeket kapott, 1964-ben már ő játszotta Ádámot az Ember tragédiájában, egy másik Madách-darabban, a Mózesben pedig a címszerepet kapta. Az utóbbi drámában több mint 700 alkalommal láthatta a közönség.

1956. október 23-án sok más színésztársával együtt Sinkovits is csatlakozott a Műegyetem diákjainak kezdeményezéséhez, a Petőfi-szobornál elszavalta a Nemzeti dalt, amely a forradalom egyik jellegzetes momentumainak egyikévé vált.  Mivel a forradalom leverése után nem volt hajlandó "önkritikát gyakorolni", fizetését a felére csökkentették, a színházon kívüli szereplésektől eltiltották. Két éven át egy műanyagipari szövetkezetnek készített gyerekjátékokat, de ezt is rossz néven vették, mondván, hogy tüntetésképpen csinálja. 1958-ban aztán az angyalföldi József Attila Színházhoz irányították, innen 1963-ban hívta vissza Major Tamás a Nemzetibe. Itt többek között Németh László és Sütő András darabjaiban kapott szerepet. Egész élete során a Nemzeti Színház tagja volt, ezt az öt évet kivéve.

Összesen több mint 50 filmben játszott, igen sokszor főszerepet. 1949-ben forgatta első filmjét, az Úttörőket, melyet soha nem mutatnak be. A  Rákóczi hadnagya (1953.) és a Gábor diák  (1955.) után az 1956-ban forgatott Szakadék és A csodacsatár című filmben (rendező Keleti Márton) játszott.

 1960-tól évente két filmben is szerepelt. Első jelentős főszerepét a Két félidő a pokolban (1961.) c. filmben játszotta.

 

 Szintén főszerepet játszott a Legenda a vonaton (1962.) c. Rényi Tamás filmben.

1965-ben Keleti Márton rendezésében egyik legfontosabb és legemlékezetesebb alakítását nyújtotta A tizedes meg a többiek című vígjátékban, Molnár tizedes szerepében.

 

1967-ben két filmben is játszott: az Egy szerelem három éjszakája c. filmben  a három királyok egyikét, Gáspárt játszotta,  Az özvegy és a százados c. filmben   pedig a századost.

 Várkonyi Zoltán 1968-ban filmesítette meg Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét, melyben Sinkovits Imre kapta Dobó István szerepét.

Szintén emlékezetes Örkény Tóték című regényének adaptációjában, az Isten hozta, őrnagy úr! című filmben (1969.) nyújtott alakítása.

Sokan szívesen emlékeznek utolsó két filmjére, a Retúr  címűre (1996.), amelyikben Agárdy Gáborral, Bárdy Györggyel, Kibédi Ervinnel és Gera Zoltánnal körbevonatozzák az országot. A fiatalabb korosztály az Egri csillagok mellett a Honfoglalás című filmben (1996.) láthatta Álmos megformálójaként.

Pályája derekán a drámai szerepek mellett feltűnt kabaréjelenetekben is.

 

Szinkronszerepei közül kiemelkedik Anthony Quinn vagy éppen a Hupikék Törpikék Törpapája  hangjának kölcsönzése. Ez a két szinkronszerep tökéletesen passzol alkatához és az évek hosszú sora alatt kialakult személyiségéhez, karakteréhez: igazi bölcs volt, egy „nagy öreg”, aki iránt a tisztelet egyértelmű volt minden korosztály számára.

Halála előtt alig fél nappal a Magyar Színházban lépett fel, Vörösmarty Csongor és Tünde című darabjában játotta a Tudós szerepét. Azon az estén légszomjjal küszködött, szemmel láthatóan nem volt jól, alig tudott színpadra lépni. Kozák András vezette kézen fogva a színpadig, de minden erejét megfeszítve tette dolgát. Az előadás után a színpadról lejövet az öltőzőig is alig tudott elmenni, ereje elhagyta. Néhány óra múlva 2001. január 18-án  otthonában éri a halál.

Testvére, Sinkó László remek karakterszínész. Sinkovits Imrének két gyermeke született, Marianne, valamint András. Mindkettő hivatása a színészet.

Pályafutása alatt szinte minden állami kitüntetést megkapott:

Jászai Mari-díj (1955., 1962.), Filmkritikusok díja (1961., 1965.), Kossuth-díj (1966.), Érdemes művész (1970.), Kiváló művész (1974.), Kazinczy-díj (1983.), a Nemzeti Színház örökös tagja (1989.), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (1992.), Magyar Örökség-díj (1996), Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (1997.), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal, polgári tagozat (1998), Sík Ferenc-emlékgyűrű (1998.), a Nemzet Színésze (2000.).

 

Közeljövőben a tévében:

Retúr - DUNA TV, 2011-01-18 21:00
Egri csillagok - FilmMúzeum, 2011-01-22 13:55; 2011-01-23 10:55