Az ötszörös Grammy-díjas,  két Ivor Novello-díjat nyert  Amy Winehouse  nevét az elmúlt hat-hét évben tanulta meg a zenére odafigyelő világ. Az izgalmas küllemű, tehetséges énekesnő 1983. szeptember 14-én született  Észak-Londonban. Szülei zenekedvelők, a jazz és általában a fekete zene a család kedvence. Édesapja, Mitchell Winehouse taxisofõr, édesanyja, Janis gyógyszerész, testvére, az 1980-as születésű Alex. Az énekesnő Southgate külvárosában nőtt fel, és Ashmole iskolában tanult.

10 éves korában amatőr R&B bandát alapított, melyet 'Sweet n sour"-nak (Édes és savanyú) nevezett el. A csapatot a "kis zsidó Salt-n-Pepa"-ként jellemezte. 12 éves korábanbeíratkozott a Sylvia Young Színitanodába, de állítólag nem tudott érvényesülni és 14 évesen piercinget rakatott az orrába. Később a BRIT Schoolban tanult Selhurstban, Croydonban.

Winehouse elsõ gitárját 13 évesen kapta. 16 éves korára tökéletesre fejlesztette énekhangját miután soul-énekes barátja, Tyler James elküldte a demófelvételt egy ügynökségnek. Amyre nagy hatással voltak a jazz, a funky, és a soul nagyjai, mint például Ray Charles, Frank Sinatra, Nina Simone stb..

2003 végén debütált Frank című albumával, amelyről később azt nyilatkozta, csak 80%-ban érzi magáénak, ugyanis a kiadó nyomására olyan dalokat is bele kellett tennie, amelyeket nem kedvelt. 

 

Az album nagy feltűnést keltett a szakmában és a közönség körében. Brit Awards jelölést is kapott, előkelő helyre került a brit listán, platinalemez lett. Dzsesszes hangulatú albumával elnyerte a közönség szeretetét, és a kritikusok figyelmét is kiharcolta. Csupa jó kritikát kapott és még az év albumának is jelölték, 2004-ben Ivor Novello-díjat zsebelhetett be a korongért.

2004-ben egy camdeni pubban találkozott a nála öt évvel idősebb Blake Fielder-Civillel. Akinek mindig zűrös ügyei voltak, és aki megismertette az énekesnőt a crackkel és a heroinnal. Együtt jártak, aztán szakítottak, majd újra összejöttek, s 2007 májusában össze is házasodtak

Gyakran szerepelt a rádióban, televíziós műsorokban, de különösebb felhajtás nélkül telt az idő következő lemezéig, az 2006-ban kiadott  Black To Black című második - és egyben utolsó -albumáig, élén a provokatív, Rehab című dallal. 

 

Az album igazi nagy durranás volt. A Brit Hanglemezgyártók Szövetsége ötszörös platinalemez minősítést adott az albumnak, és 2007-ben az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban eladott albuma volt. Július 17-én bejelentették, hogy a Back to Black egyike azon 12 albumnak, mely szerepel a 2007-es Mercury-díjra jelöltek listáján, és az énekesnőt még ugyanebben az évben háromszor jelölték az MTV Video Music Awardsra. A lemez öt Grammy-díjat is kapott. Amivel a rekordok könyvébe is bekerült az énekesnő.

A Back to Black elsőként megjelent kislemeze, a Rehab című kislemeze a hetedik helyig jutott a brit kislemezlistán.  További öt kislemez jelent meg az albumról. A  You Know I'm No Good;

 

 a  Back to Black

a Tears Dry on Their Own, a Love Is a Losing Game;

    

valamint a Just Friends című kislemezek.

 


A Grammy-gálára nem kapott időben vízumot, díjait nem vehette át személyesen - nyilván súlyos drogozása, alkoholizálása miatt "feledkeztek meg" a beutazási engedélyéről a hatóságok. Kétségtelenül többször mutatkozott a nyilvánosság előtt elképesztő állapotban az egyébként mutatós, de néha túlkozmetikázott Amy.

Csodálatos hangja és időnként a hatvanas éveket idéző méhkas-frizurája mellett magánéletével hívta fel magára a brit pletykalapok figyelmét, amelyek élvezettel foglalkoztak étkezési zavaraival, mániás depressziójával és a testét borító tetoválásokkal is, valamint drog- és alkoholproblémáival.

Kábítószeres ügyei miatt néha "lekapcsolták", de megúszta a börtönt - nem úgy mint zűrös barátja, majd férje, Blake Fielder-Civil, akitől végül elvált 2009-ben.

A koncertek elmaradtak, a következő album megjelenése meg egyre csak csúszott...

A gyönyörű hangú soul/jazz énekesnőt 2011. július 23-án holtan találták londoni lakásán. Ágyban halt meg álmában.  A vizsgálatok kimutatták, hogy Winehouse szervezetében nem voltak olyan nyomok, melyek arra utaltak volna, hogy a halála idején kábítószert fogyasztott. Az azonban bizonyos, hogy az énekesnő ittas volt a halálakor, de hogy ez mennyiben játszott szerepet a halálában, nem lehet tudni. Amy szervezete már évekkel korábban sem nagyon bírta a rengeteg cigarettát, drogot és alkoholt, mája és tüdeje már 25 éves korára nem működött megfelelően.

Amy Winehouse  lett volna a 2011-es Sziget fesztivál legnagyobb sztárja, ám szinte az összes koncertet lemondta, miután a júniusi koncertje Belgrádban botrányba fulladt. A koncerten ugyanis olyan állapotban lépett színpadra, hogy a közönség kifütyülte.

27 évesen halt meg, akárcsak Brian Jones,  Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison és Kurt Cobain.