A ma 49 éves Jon Bon Joviról az embernek általában a nyolcvanas évek jutnak az eszébe, esetleg a kilencvenes évek eleje. Az utóbbi időre inkább az a jellemző, hogy az együttes néha jelentkezik valami új lemezzel, és az ember egész kellemes érzéssel elcsodálkozik, hogy nahát, ők még mindig megvannak...! A koncertjeiken három generáció képviselői bukkannak fel, akiknek valószínűleg teljesen mást jelentek ugyanazok a számok. A közönségből sokan egy-egy dalt kötnek az életük emlékezetes pillanataihoz, így pedig csak még többet jelent számukra egy dallam, egy sor.

Jon Bon Jovi a New Jersey állambeli Perth Amboy városában 1962. március 2-án látta meg a napvilágot a borbély John Francis Bongiovi, Sr. és a virágkötő Carol Sharkey gyermekeként ifjabb John Francis Bongiovi néven.  Két testvére van: Anthony és Matthew. Édesapjának szicíliai és szlovák, míg édesanyjának német és orosz felmenői vannak. Állítása szerint távoli vérrokonság fűzi Frank Sinatra-hoz. A nyarakat Pennsylvaniában töltötte a nagyszüleinél, ezalatt újságkihordóként dolgozott. Tinédzserként kezdetben a St. Joseph Középiskolába járt, New Jersey-ben, később azonban átment a Sayreville War Memorial Középiskolába.

Kamaszkorának javát az iskola helyett barátjával, David Bryan Rashbaummal együtt rock & roll zenéléssel és énekléssel töltötte helyi zenekarokban. Vele alapította meg első együttesüket, az Atlantic City Expressway-t (a New Jersey-i autópálya után elnevezve), mellyel New Jersey klubjaiban léptek fel. Sok időt töltött az unokatestvére, Tony Bongiovi tulajdonában álló, híres New Yorki hangfelvétel-készítő stúdióban,  ahol takarítói munkája mellett lehetősége nyílt demók készítésére is ismert zenészek együttműködésével.

1980-ban a Csillagok háborúja filmhez kapcsolódó Christmas in the Stars: The Star Wars Christmas Album című karácsonyi lemez egyik dalához készítette élete első profi hangfelvételét énekesként

1983-ban Sayreville-ben rockegyüttest alapított Bon Jovi néven. Az együttes 1984. január 14-én adta ki első, bemutatkozó albumát, a Bon Jovit. Aranylemez lett belőle. A Runaway című dal volt a banda első Top 40-es slágere .

A lemez megjelenése után turnéra indultak, előzenekarként vettek részt Európában a Scorpions és a Kiss koncertjein.

1985 áprilisában megjelent második albumuk, a 7800° Fahrenheit .  A rádiókban főleg az In And Out of Love  , az Only Lonely  és a Silent Night  c. dalakait játszották, feltűnt még a The Hardest Part Is The Night  is. Bár az album hatalmas sikert aratott a rajongók körében, szakmai körökből mégis inkább negatív kritika érte.  

Harmadik lemezük 1986. augusztus 18-án jelent meg, Slippery When Wet címmel. A You Give Love a Bad Name és a Livin' on a prayer   című számukkal végleg beverekedték magukat a rock nagyjai közé.

 A következõ lemez, New Jersey, szintén nagy sikereket ért el. Az albumról öt szám került be a Top 10-es listába. A lemez 1988. októberében jelent meg. Az első kislemez, a Bad Medicine   két hétig volt a Billboard első helyén.

A The Jersey Syndicate Tour keretében Jonnak problémái voltak a hangjával, végül egy specialista segítségével tudta végig énekelni a turnét. Sajnos nemcsak Jon hangjával hanem a bandatagok között is gondok voltak, a turné után saját útjukat akarták folytatni.

Jon ezt a kis szünetet kihasználva adta ki első nagysikerű szólóalbumát a Blaze of gloryt.

1990-ben megalapította önálló lemezkiadó cégét, a Jambco-t.

A banda 1992-ben tért vissza Keep the faith című albumával. Ez a lemez stílusában eltért az addig megszokott hangzástól, mégis nagy sikere lett többek közt a Bed of Roses , In these arms  vagy maga a címadó Keep the faith  című daloknak.

1994-ben kiadták első válogatáslemezüket a Cross Roadot. Az ezt követő évben jelent meg a These days, újabb és újabb slágerekkel, mint a These days , Lie to me vagy a This ain't a love song.

 
Jon zenekarát 1996-ban Magyarországra is elhozta.

1997-ben megjelent Jon második szólóalbuma a Destination Anywhere  

2000-ben jelent meg a Bon Jovi következő albuma a Crush, amiről kikerült az It's my life, az eddigi egyik legnagyobb slágerük.


Nemsokára kiadtak egy koncertalbumot is One Wild Night: Live 1985-2001 címmel.

2002-ben jött ki a Bounce  . Az ezt követõ turné közben adtak ki egy promoalbumot Target címmel. 2003-ra átdolgozták legnagyobb slágereiket, amelyeket a This left feels right című albumon adtak ki. A 2004-ben CD-csomagot adtak ki. A 100,000,000 Bon Jovi Fans Can't Be Wrong című box-set a banda 100 millió eladott albuma és 20. születésnapja alkalmából került a polcokra.

Ebben az évben jelent meg a következő stúdióalbumuk, a Have a nice dayt . A banda ekkor jótékonykodni kezdett és több otthontalan család részére házépítésbe fogtak. Ennek a kísérõ dala lett a Who says you can't go home. Ennek duett változatát a következő évben kihozták az USA-ban, melyet Jon Bon Jovi Jennifer Nettlessel adott elő. 2007-ben Jon Bon Jovi és Jennifer Nettles elnyerték a duettel a Grammy-díjat, az együttes pedig a közönségszavazatok alapján kapta meg a Best Rock Song díját ugyanezért a dalért.

2007 júniusában adták ki Lost highway című lemezüket, ami a New Jersey lemez óta először került a listák élére. A banda körül ekkor  felreppentek olyan pletykák is, hogy ez volt az utolsó lemezük.

2009. november 10-én jelent meg 11. stúdióalbumuk, a The Circle

A The Circle, majd az időközben megjelent új Greatest Hits album turnéja érintette többek között Észak-Amerikát, Spanyolországot, Hollandiát, Angliát, Mexikót, Latin-Amerikát, Japánt és Ausztráliát is. A koncertsorozat 2011 februárjában Észak-Amerikában folytatódik, májustól júliusig pedig ismét Európában játszik a zenekar. Július 22-én Bécsben lép fel.

2010. legsikeresebb koncertelőadója a Bon Jovi volt: a rockcsapat 146,5 millió dollárt (30,7 milliárd forintot) keresett egy év alatt fellépéseivel, amelyek 1,5 millió nézőt vonzottak.

 Jon Bon Jovi a  Bon Jovi együttes alapítójaként és énekeseként vált ismertté. Karrierje során kiadott két szólóalbumot, és tizenegy albumot az együttessel. A 80-as évek közepétől napjainkig mintegy 120 millió lemezt adtak el világszerte. Alkotói tevékenysége mellett a Philadelphia Soul nevű amerikai futball csapat alapítója és főtulajdonosa.

Jovi számos mozifilmben játszott már főszereplőként: Holdfény és Valentino , A felforgató  , Fű alatt , Kisvárosi intrikák  , Ne nézz vissza! , Row Your Boat  Vámpírok: A gyilkos csapat , Cry Wolf  , National Lampoon’s Pucked . Ezek mellett feltűnt A jövő kezdete c. filmben, illetve TV-sorozatokban is, mint például a Szex és New York, A stúdió, Las Vegas  , Az elnök emberei, vagy épp az Ally McBeal.

1989. április 29-én a New Jersey album amerikai turnéjának közepén, Jon Bon Jovi Las Vegasba utazott, hogy feleségül vegye középiskolai szerelmét, a karate oktatóként dolgozó Dorothea Rose Hurley-t. Házasságukból négy gyermekük született.