Egy színész, akiről soha nem lehetett tudni, mikor tréfál, aki komédiában és drámában egyaránt kiváló volt és a rosszindulat lett a legfőbb védjegye, miközben négy évtizedet töltött a filmek világában. Volt erdész, ökölvívó, a háborúban egy bombázógép rádiósa.  Sokarcú színész volt, aki utálta, ha komédiásként skatulyázzák be. Szabadidejében szívesen hallgatott zenét, s énekelt maga is.

A hórihorgas, cammoogó járású, gyűrött arcú, de csibészes tekintetű és dörzspapírhangú Walter Matthau kezdetben cselszövő gazembereket alakított, de idővel rátalált igazi műfajára, a komédiára. Először 1966-ban játszott együtt Jack Lemmonnal, s a Sógorom a zugügyvéd  című film meghozta számára a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.  Ketten tökéletesen kiegészítették egymást: a szolíd, jó természetű Lemmon és a szókimondó ám földhözragadt Matthau. A két színész a munkán kívül is nagyon jó barátok volt. Miután Matthau 2000. július 1-jén - ma tizenegy éve - szívinfarktusban meghalt, barátja, Jack Lemmon többé nem állt kamerák elé.

A legendás páros 1998-ban a Furcsa párban mulattatta ismét a közönséget.  A színpadon már kirobbanóan sikeres komédia két elvált férfi közös albérleti kalandjait mesélte el fergeteges humorral.A darabot Neil Simon külön Matthau számára írta, aki sokáig vonakodott a maradi gondolkozású sportriporter szerepét elvállalni, mondván, hogy a szerep túlságosan is közel áll saját énjéhez.


Matthau szegény orosz-zsidó emigráns családban született Walter Matuschanskavasky néven New York Cityben 1920. október 1-jén és családjával nyomorúságos körülmények között élt a Lower East Side-on. Már hétévesen Shakespeare-t olvasott, s sokat járt a jiddis színházba - előbb büfésként, később gyermekszínészként.

A II. világháborúban rádióstisztként és mesterlövészként szolgált, majd leszerelése után beiratkozott egy színiiskolába. A negyvenes évekbenBroadway előadásaiban szerepelt, 28 éves korában pedig már főszerepet is kapott. A filmesek eleinte apróbb szerepeket bíztak rá, főként gengsztereket és csirkefogókat játszott. Bár Matthau már az ötvenes években megkapta első filmes szerepét A kentucki vadász  című westernben - melyben egy negatív karaktert játszott – igazán a hatvanas évektől kezdte jegyezni a nevét a szakma, az olyan filmekért, mint az Amerikai fogócska (1963.)   a Bombabiztos (1964.). és a Káprázat (1965.).

   

Matthau alakította a főszerepet Jack Lemmon rendezői bemutatkozásában, a  Csakazértis nagypapa  (Kotch) című filmben, melyért Oscar-díjra jelölték.

1974-ben a Szenzáció!   c. filmben ismét  szerepeltek Lemmonnal s 1981-ben együtt komédiáznak   a Haver, haver  című filmben. Még ugyanebben az évben szerepelt a Földrengés  című katasztrófafilmben. Egy évvel később egy híres színpadi darab filmváltozatában, a Napsugár fiúkban játszott főszerepet, és játékáért ismét jelölte az akadémia a legjobb színész díjára.

 

A nyolcvanas években sorban készültek a vígjátékai; Ipi-apacs (1981.) , ...Kinek a bírónő (1981.) , A túlélők (1983.) , Az első két filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelölték. 1986-ban egy kalózkapitányt formált meg a Kalózok  című kalandfilmben, majd az évtizedet újfent egy komédiával, az Ideggyogyó  című filmmel zárta.

 1991-ben szerepelt Oliver Stone nagyszabású filmdrámájában, a JFK - A nyitott dosszié  című filmben.

 1993-ban   a Dennis, a komisz című családi film Wilson bácsiját játszotta.

 

Idősebb korukban Lemonnal sikeres duóként tértek vissza A szomszéd nője mindig zöldebb (1993.) című vígjátékbanm  melyben a két régi jó barát szomszédokat alakít, akik ott tesznek keresztbe egymásnak, ahol tudnak. A film sikere után várható volt, hogy jön a folytatás, a  Még zöldebb a szomszéd nője  (1995.) címmel.  A filmben Sophia Loren is feltűnik.

   

1994-ben Albert Einsteint alakította, Meg Ryan és Tim Robbins társaságában, az I. Q. - A szerelem relatívban .

1997-ben ismét Lemonnal játszott együtt a  Tengerre, tata!  című vígjátékban.

1998-ban már utoljára szerepeltek együtt a filmvásznon, a korábbi sikerfilmjük folytatásában, a Furcsa pár 2. -ben.

 

Matthau egészségi állapota állandó sajtótéma volt. Kemény dohányos és megszállott szerencsejátékos volt. Szinte állandóan valamilyen betegséggel küszködött. Többször kapott tüdőgyulladást.  1976-ban szívműtéten esett át. 1995-ben egy tumort távolítottak el testéből.

Utolsó filmje a 2000-ben készült Női vonalak volt, melyben  Meg Ryan, Lisa Kudrow és Diane Keaton haldokló édesapját alakította. Még ugyanebben az évben kórházba került és szobáját régi barátjával, Billy Wilder rendezővel osztotta meg. 79 éves korában 2000. július 1-jén érte a halálszívinfarktust kapott.  

 

 

Walter Matthau a közeljövőben a tévében:


Az indián harcos - MGM, 2011-07-06 18:50
Hajsza a föld alatt - MGM, 2011-07-07 00:45
Női vonalak - HBO2, 2011-07-09 09:10