Ma 46 éve halt meg a népszerű  amerikai zenész, a kivételesen szép, bársonyos hangú énekes és zongorista Nat King Cole, aki művész énekesek tucatjainak volt a példaképe, köztük a tucatnak nem nevezhető Ray Charlesnak.

Eredeti neve: Nathaniel Adams Coles. Az alabamai Montgomeryben született 1917. március 17-én. Négyéves korában Chicagóba költöztek, tizenkét éves korától abban a templomban tanult orgonálni és énekelni, ahol apja lelkész volt. Édesanyja jóvoltából iskolás kora előtt zongorázni is megtanult.

Bár a klasszikus zenével kezdte, egészen fiatalon a jazz és a blues is meghatározóvá vált életében. Kis ideig Chicagóban zenélt, majd New Yorkba kerülve a Broadwayn kapta első profi szerződését. Itt sem volt sokáig nyugta, Los Angelesbe költözött, ahol klubzenészként kereste kenyerét. 1936-tól együttest vezetett, a következő évben saját triót alapított, amelyben Oscar Moore gitározott és Wesley Prince bőgőzött. (A trió hangszerbeosztása inspirálóan hatott Art Tatumra, aki 1943-ban ennek mintájára hozta létre saját trióját, s Oscar Peterson és Ahmad Jamal is követte példájukat az ’50-es években.)

A 40-es és az 50-es évtized Nat King Cole életének és pályájának legszebb időszaka volt. A jazz volt első számú szerelme. 1942-ben Lester Younggal négy kiemelkedő számot rögzítettek hanglemezre, az Indianát , a Body and Soult ,  az I can’t get started-ot és a Tea for Two-t .

1943-ban énekelte Cole a Straighten up and fly right című dalát, ami hamarosan nemzeti slágerré vált.

Ettől kezdve mind gyakrabban tűnt fel szólóénekesként, 1944-től a Jazz at the Philharmonic-kal koncertezett. Rádió show-kban is rendszeresen szerepelt.

1946-ban nagy sikert aratott a The Christmas Song című slágere.

A Nature Boy és a Mona Lisa az USA slágerlistáján az első helyre került.

1956-ban heti show-műsort vezetett a televízióban, 1965-ig világszerte turnézott – klubok, színházak és koncerttermek ünnepelt fellépője volt. Hihetetlen zenei tehetsége és magával ragadó színpadi jelenléte mellett szofisztikált öltözködési stílusa is magával ragadta a tömegeket. Úgy öltözött, mint egy gentleman,  nagyon érzékenyen ügyelt megjelenésére, odafigyelt a részletekre.

Filmekben is szerepelt, mint például 1958-ban a St. Louis Blues-ban, 1965-ben a Cat Ballou-ban.

Kozma József világslágere, a „Hulló levelek” („Autumn Leaves”) felvételét 1957-ben az „NBC TV-Show”-ban rögzítették Nat King Cole-lal, majd kiadták hanglemezen. Ezen Nelson Riddle nagyzenekara működött közre.

Mindössze 47 éves volt, amikor a tüdőrák végzett vele. 1965. február 15-én halt meg a kaliforniai Santa Monicában.

Az 1950. február 6-án Los Angelesben született leánya, a népszerű  Natalie Cole kifejezetten rhythm and bluest énekel. Saját érdemei mellett apjának is köszönheti sikereit, amit soha nem tagad. Nat King Cole mindössze egyetlen (posztumusz) Grammy-díjával szemben ő hetet is begyűjtött, s listavezető lemezeinek száma is meghaladja az "öregét". Az Unforgettable című dalért például három Grammyt kapott. Ezt az örökzöldet a kilencvenes évek elején - a technika segítségével - apjával énekelt duettben rögzítette.

A feketebőrű Nat King Cole-t a lemezgyártók sem engedték elfeledni. Mintegy hatvan dala került fel a slágerlistára a negyvenes évek közepétől a hatvanas évek közepéig. Több listát vezetett, s ugyancsak több tucat aranylemeze volt. Egyike azon sok száz hangfelvételt készített sztárolt sztároknak, akiknek minden egyes hangfelvételét már sok-sok tucatszor, de inkább több százszor, újra és újra kiadtak. Ezek között igazi jazzfelvételei is előkelő helyet foglalnak el.