Oszvald Marika Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes már apró lányként is tudta, neki a színpadon van a helye. Sosem képzelt el magának más pályát, mindig is színésznőnek készült. Ő az, aki népszerűvé tette az akrobatikus táncot az operettekben, a többiek gyakran az ő sémáival dolgoznak. Lassan 40 éve hányja a cigánykereket, ma is lemegy spárgába, szaltózik.

Bejárta az egész világot. Fellépett Münchenben, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Olaszországban, Franciaországban, Svájcban, Ausztráliában, Japánban.

A mai napig fiatal, nyugodtan énekelhet kettőst akár Peller Karollyal is, mert az évszámok nem jelentenek semmit. Egyetlen egy dolog van, ami számít: a tehetség.

A ma 59 esztendős szubrett Budapesten született (1952. április 12.). Édesapja, Oszvald Gyula operaénekes és bonviván volt, édesanyja Halasi Marika pedig szubrett. Egy öccse van, O. Gyula. Bár édesanyja és édesapja nem féltette Marikát a színészi pályától, nem is erőltették. Nem is kellett. Pici lány korában már operaáriákat és operettdalokat énekelgetett. Megtanulta, hisz rendszeresen ott ült a debreceni Csokonai Színház próbáin, néha  előadásain, később az Operettben. A szülei úgy gondolták, ha valóban alkalmas lesz a pályára, majd úgyis kiharcoloja magának, hogy színész lehessen.

Oszvald Gyula szerette volna, hogy szakma legyen lánya kezében, így Marika a Vas utcai Széchenyi István Közgazdasági Technikumban érettségizett. 1969-ben felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskola próza szakára, mert abban az évben nem indult operett-musical osztály. Elsőre nem vették fel, így egy évre a Szegedi Nemzeti Színházba ment tanulni, tapasztalatokat szerezni. A következő évben bekerült a főiskola operett-musical szakára, ahonnan már nem volt megállás, sorra kapta a feladatokat. Először persze kisebbeket, aztán egyre nagyobbakat, majd jött a János vitéz, amiben élete első főszerepét játszhatta. 1972-től napjainkig a Fővárosi Operettszínház elismert tagja.

Fiatalként a mozgás mindenféle fajtáját kipróbálta. Tornázott felemás korláton, gerendán, rúdon, bordásfalon, sőt nem hagyta ki még a toronyugrást sem. Majd járt balettozni, ami az alkatomnál fogva nem nagyon ment, Utassy Gizellánál  pedig megtanult  szteppelni, táncolni. 

     

Minden évben nagy sikert arat az Operett Színház kétnapos évadnyitó Broadway Fesztiválján.

Volt férje Hídvégi Miklós táncos-komikus, lányuk Hídvégi Krisztina, a Duna Televízió hírolvasója, riportere

Oszvald Marika vérbeli komédiás, a szakma minden csínját-bínját ismeri, s ha úgy adódik, lábasfedőkön táncol, cigánykereket hány a színpadon. Ötvenen túl is vonzó. Nem csoda, hogy a Barátok közt Terikéjeként szabad szellemével és „jujderózsaszín” fejfedőjével könnyedén elcsavarta Vili bácsi fejét. Szeret és tud élni.

Az edzőtermeket nagy ívben elkerüli, esze ágában sincs diétázni, nem zavarják a ráncok, a pluszkilók. Teljes mellszélességgel vállalja önmagát, és vallja: a kisugárzás örökifjú.

 

"Bependerül ez a csodás színésznő, aki a szubrettség minden trükkjével, zamatával és irigylésre méltó energiákkal rendelkezik. Lót-fut, teli szájjal csacsog, tűzrőlpattant, groteszkül bájos. Akrobatikázik, bukfencezik – ugyanazt teszi, amit évtizedekkel ezelőtt, ám olyan bámulatos tehetséggel, hogy ezredszer látva se lehet megunni.