A 91 éve született Aristotelis "Telly" Savalas amerikai színészt, énekest a nyalókás detektívKojak figurájával azonosítják.

Görög emigránsok gyermekeként 1922. január 21-én született az USA-ban Aristotle Savalas néven.  Édesapja étteremtulajdonos, édesanyja pedig művész. Amikor a Sewanhaka gimnáziumba belépett, csak görögül tudott beszélni, de 1940-ben amikor érettségizett, már angolul is tudott kommunikálni. Az érettségi után beállt vizimentőnek, de miután egy embert nem tudott megmenteni, kilépett. A II. világháborúban teljesített szolgálata után a Columbia Egyetemen angolt, rádiózást és pszichológiát tanult. 1948-ban diplomázott, majd újságíróként helyezkedett el az ABC Newsnál, ahol hírszerkesztőként dolgozott.

Színészi karrierje harmincas évei közepén kezdődött – először a televízióban bukkant fel: tévés műsorokban és sorozatokban szerepelt. Itt fedezte fel Burt Lancaster. Idővel a vásznon is megjelent. Első szerepei között volt a Cape Fear (A rettegés foka 1962.) eredeti verziója Gregory Peck főszereplésével, és Az alcatrazi madárember (1962.), amiért Savalast 1963-ban a legjobb mellékszereplő kategóriájában Oscarra jelölték.

Imázsában a 70-es években radikális változtatást hajtott végre, fejét kopaszra borotválta, és elvállalta minden idők egyik legsikeresebb és legnézettebb televíziós krimisorozatának, az 1973-78-ig futó Kojaknek a címszerepét, amiért Emmy-díjat (1974.) és két Golden Globe-díjat is (1975., 1976.) elnyert.

A Kojak c. filmsorozat főcíme (1973.)         A Kojak c. filmsorozat főcíme (1977.)

Theo Kojak hadnagy szókimondó és sokat látott zsaru jó humorérzékkel és utánozhatatlan stílussal. Hogy igazságot szolgáltasson a manhattani 13-as körzetben, hajlamos a maga módján értelmezni a törvény szavát, különösképpen, ha ezzel hamarabb tud lezárni egy ügyet, vagy rács mögé juttatni egy bűnözőt. A védjegyének számító zakóban, ingben és nyalókával a szájában Kojak hadnagy magabiztosan megold minden bűntényt.  Az első részekben még dohányzott, csak amikor az őt alakító Telly Savalas le akart szokni a cigiről, akkor döntöttek úgy a készítők, hogy a színésszel együtt a karakter is próbáljon lemondani káros szenvedélyéről.

Savalast az utókor akciófilmek szereplőjeként is jegyzi. Emlékezetes alakításai közé elsősorban II. világháborús zsánerfilmek tartoznak: A halál ötven órája (1965.),  A piszkos tizenkettő, (1967.) Kelly hősei (1970.)

A halál 50 órája

A piszkos tizenkettő  

Kelly hősei

 Felbukkant kalandfilmekben is: Dzsingisz kán (1965.), a Sidney Pollack rendezte Skalpvadászok , Mackenna aranya (1969.) stb., az Alíz Csodaországban (1985.) televíziós adaptációjában, és komédiázott is Roger Moore és Claudia Cardinale oldalán a Szökjünk Athénba! (1979.) című filmben.

 

A forgatásokat görög aforizmák idézgetésével színesítő zsánerszínész, Jennifer Aniston keresztapja, 1994. január 22-én egy kaliforniai hotelben, családja körében hunyt el prosztata rákban, egy nappal hetvenedik születésnapja után.

 

Még a Kojak-sorozat forgatásakor beköltözött egy hotelbe, és egészen haláláig, vagyis 1994-ig ott bérelt lakosztályt - úgy gondolta ugyanis, hogy sok kellemetlen kötelesség van egy saját lakás fenntartásával, a szálló személyzete pedig mindezt átvállalja tőle. A színész cserében fogyasztott is rendesen, olyannyira, hogy a hotel bárját később róla nevezték el.

A színészet mellett más területeken is kipróbálta magát, énekesként, zeneszerzőként és zenei producerként is tevékenykedett.

 

Telly Savalas filmek a közeljövőben a tévében:

Kelly hősei - Cartoon Network/TCM, 2011-01-21 23:30
Az alcatrazi ember - Cinemax, 2011-01-23 13:50
Az alcatrazi ember - Cinemax2, 2011-01-24 13:50
A világ legszebb története - A Biblia - MGM, 2011-01-26 17:15