Zámbó Jimmy (Eredeti neve: Zámbó Imre -  Budapest, 1958. január 20. – Budapest, 2001. január 2.) Budapesten született.   Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenéltek, énekeltek. A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett. Később a konzervatórium jazz tanszakán végzett.

1975-ben 17 évesen szerezte meg az ORI előadóművészi engedélyt, amellyel teljes jogú művészként működhetett. 1977-1982 között éjszakai bárokban, lokálokban lépett fel.

Pályafutását 1982-től kezdődően négy éven keresztül Amerikában folytatta. Különféle klubokban lépett fel, a közönség kedvelte és elfogadta a magyar zenészt, aki különleges hangjával estéről-estére színvonalas műsorral szórakoztatta a vendégeket. Nevét a könnyebb idegen nyelvű kiejtés miatt itt változtatta Jimmy-re. 

1988-ban visszatért Magyarországra, még ebben az évben Valahol bús dal szól című dalával megnyerte a nemzetközi Interpop fesztivál szerzői és előadói díját.  

1991-ben megjelent első albuma Csak egy vallomás címmel. Négy és fél oktávos hangterjedelmének és előadásmódjának köszönhetően a közönség elnevezi őt Királynak.

1991-ben jelent meg a „Filmslágerek magyarul” című album, amelyen Jimmy elénekelte a híres film, a „Ghost” betétdalát, „Nagy út vár rám” címmel. A dal bombasiker lett, és innentől kezdve nem volt megállás. Többéves szerződést kötött a Magneoton kiadóval, majd évente jelentkezett új albummal, sőt volt olyan év is hogy két lemezt jelentetett meg az egyre masszívabb rajongótáborral rendelkező énekes. Ezek a lemezek fantasztikus példányszámban keltek el, arany -, platina - és gyémántlemezek lettek.

 

Zámbó Jimmy ekkor már szupersztárnak számított Magyarországon. Kedvelte, ha tisztelői csak „Király”-ként emlegették, erre utál az I betűn található korona is, amelyet 1992-től kezdően használt nevében és kiadványain.

1998. december 28-án a Budapest Sportcsarnokban nagyszabású koncertet adott, ahol meghívott vendégként fellépett Miklósa Erika operaénekesnő is.

2000-ban az RTL Klubon képernyőre kerülő Péntek Esti Vígadó című műsör „Dalban mondom el” elnevezésű részének házigazdája volt.

Zeneszerzőként is tevékenykedett, dalokat komponált többek kötött Gregor Bernadett színművésznőnek, akivel egy közös duett erejéig a Vígadóban is felléptek.

Különleges hangadottság, stílus, hangterjedelem, rendkívülien szuggesztív előadásmód és fantasztikus dalok. Ezek így együtt voltak a hihetetlen népszerűség összetevői.

 

1977-ben feleségül vesz egy elvált, kétgyermekes asszonyt, Veronikát. Egy közös gyermekük születik, Krisztián

1981-ben nősült meg újra, Edit asszonnyal két gyermekük született: Szebasztián és Krisztián.

Több jótékonysági koncertet is adott életében, ezek közül az egyik legnagyobb szabású "jótett", hogy a Delhusa Gjonnal készített lemezből (1999.) befolyt összeget, amelyből nem kevesebb mint tíz ezer példány kelt el, a tiszai árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel.

Díjai:


1992: az Év legjobb lemeze
1993: Az év énekese, Az év albuma,
1994: eMeRTon díj, Az év legjobb lemeze,
1995: Artisjus-Huszka Jenő, Arany Szarvas díjak
1994 -1995: Arany Zsiráf díj

 

2001. január 2-án máig tisztázatlan körülmények között, saját otthonában bekövetkezett fegyverbaleset következtében 43 évesen hunyt el a sikerei csúcsán lévő énekes.

A zenészt, énekest, dalszövegírót a csepeli temetőben január 20-án helyezték végső nyugalomra. A temetésen csak a család és a közeli barátok vettek részt, a rajongók a szertartás befejezése után járulhattak a sírhoz. A gyászszertartásra a csepeli Szentlélek-templomban a görög katolikus liturgia szerint került sor, a templom körül összegyűlt tömeg kivetítőn követte nyomon a szertartást. A szertartás után a gyászmenet elindult a temető felé. A menet élén a szertartást végző esperes és a művész koporsóját szállító lovas hintó haladt.  Az útvonal teljes hosszában sorfalat alkottak a rajongók. A több ezres tömeg fegyelmezetten kísérte utolsó útján a művészt. A temetési szertartás elõtt 2500 galambot eresztettek ki.