„Franciaország - a hazám, Örményország - a hitem”

 

Charles Aznavour világhírű énekes, színész, szövegíró örmény emigránsok gyermekeként Vahinak Sahnur Aznavurjanként látta meg a napvilágot Párizsban, 1924. május 22-én.

Tanulmányait Párizsban végezte. 1933-tól táncosként, 1935-től pedig gyermekszínészként lépett színpadra. 1941-től a Jean Dasté Színtársulat tagja volt. 1942-től Pierre Roche társulatánál dolgozott.

Édith Piaf figyelt fel rá, aki 1946-ban magával vitte egy turnéra, bejárták Franciaországot, eljutottak az USA-ba is. 1955-től a Moulin Rouge tagja volt.

Charles Aznavour úgy érezte, hogy a francia szellemiség tükörképe a sanzon, a nemzeti kultúrának olyan része, amely védelemre szorul. Ennek szentelte életét.

Több mint ezer sanzont írt, ezeket 5 nyelven adja elő  fellépésein a világ számos országában, és több mint 100 lemezt alkotott az évek során. Koncertek sorozatát adta a hosszú évtizedek alatt. 1974-ben- először a francia dalok történetében – a She c. lemeze platinalemez lett Nagy-Britanniában, egy év múlva pedig maga a királynő fogadja vendégszereplésre.

Dalai lírai töltetűek, a kisember érzéseiről szólnak: szerelemről, fájdalomról, a boldogság ritka pillanatairól.

 

1988-ban a nagy földrengés után létrehozta az Aznavour Örményországért elnevezésű szervezetet, és gyűjtést indított a 25 ezer emberéletet követelő természeti csapás túlélőinek megsegítésére. A katasztrófa után a helyszínre sietett és megírta Pour toi Armenie (Érted, Örményország) című humanitárius dalát, amelynek lemezfelvételéből több mint egymilliót adtak el,  és 13 hétig az első helyet foglalta el a slágerlistán.

 Aznavour 1995–től az UNESCO Örményország állandó nagykövetévé nevezték ki.

Gyakran kereste fel Örményországot, segítve azt minden erejével, nem véletlenül, hiszen Örményország nagyon fontos szerepet tölt be munkásságában is: egy sor életrajzi ihletettségű száma van: pl.az Ils sont tombеs című, melyet az 1915-23-as örmény etnikai tisztogatás emlékére írt.

 

 A francia és az örmény köztársasági elnök is a legmagasabb kitüntetéseket adományozta Aznavournak a ’90-es években. Jereván szívében nyilt egy tér, mely az ő nevét viseli. Gjumriban pedig emlékművet állítottak neki.

Több mint 70 filmben játszott.

 

Lőj a zongoristára 

Aznavour úgy tudott világhírű sanzonénekessé válni Franciaországban, hogy közben szívében mindmáig örmény maradt. A világ számára pedig a legismertebb örmény. Az idős művész még most is aktív.

 

 

 

Charles Aznavour a közeljövőben a tévében:

 Ararát - Romantica, 2011-05-30 23:40