Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Voltaire születésnapja

"Igazságot hirdetni, vagy hasznos dolgokat javasolni az embereknek, biztos módja annak, hogy üldözzenek minket."

Voltaire (1694. november 21. - 1778. május 30.) élete a felvilágosodás nagy kalandregénye. Életműve a legnagyobb hatású irodalmi teljesítmény, amelyet "a fény százada", a csillogó francia XVIII. század létrehozott.

A francia forradalom a felvilágosodás filozófiájával, irodalmával és publicisztikájával kezdődik, ez volt a szellem forradalma, amely előkészítette a társadalom forradalmát s vele az európai polgári társadalmat. Ennek a felvilágosodásnak, ha voltak is nagyobb filozófusai, mint Voltaire, egyik sem volt olyan tömegeket mozgató hatású, íróként pedig vitathatatlanul ő áll az első helyen; szépprózája és publicisztikája mindmáig példát ad az emberséges célokért való nagy hatású írásbeli kiállásra.

0 Tovább

A Lánchíd átadása - 1849. november 20.

A Lánchíd az első - Pestet és Budát egymással összekötő - állandó Duna-hidunk, s az 1838. évi árvíz által elpusztított főváros feltámadásának és világvárossá fejlődésének jelképe. Első építménye annak a Budapestnek, amely formálisan csak negyedszázaddal később jött létre.

Először rév szállította át a fontos kereskedelmi útvonalat kettészelő folyón az utasokat, de már a 15. század elején hajóhíd állt a vízen. Télen a befagyott Dunán gyalog és szekérrel is át lehetett kelni, de jégzajláskor teljesen megszűnt az összeköttetés a két part között. Gróf Széchenyi István aki legendásan sokat tett az ország és a város fejlődéséért 1820 dermesztően fagyos decemberében teljes hétig várakozott, mire talált egy hajóst, aki elég merész volt ahhoz, hogy a mozgó jégtáblák között átszállítsa őt Pestről Budára. Akkor jelentette ki, hogy egyévi jövedelmét adná egy állandó híd megépítésére.

1 Tovább

A Hubble űrteleszkóp névadója 121 éve született

Százhúszegy éve, 1889. november 20-án született Edwin Powell Hubble, a múlt század egyik legnagyobb csillagásza, az egyik legnépszerűbb űreszköz, a Hubble űrteleszkóp névadója.

0 Tovább

Ma van a gyermekek jogainak világnapja

1954-ben ajánlotta először ezt a napot az ENSZ közgyűlése A GYERMEKEK JOGAINAK VILÁGNAPJA megünneplésére. 1959-ben ezen a napon fogadták el "A gyermeki jogok nyilatkozatát", majd 1989-ben "A gyermekek jogainak konvencióját".

0 Tovább

Ma van a WC világnapja

Nem éppen klasszikus ünnep, de szerepe fontos. Az emberiség egyharmadának ugyanis még latrinája sincs.

2001-ben ezt a napot a szingapuri székhelyű WC Világszervezet (World Toilet Organisation) nyilvánította világnappá, és egyben felhívta a figyelmet, hogy minden embernek joga van megfelelő minőségű vécére.

0 Tovább

Vörösmarty Mihály 155 éve halt meg

"Vörösmarty mint ember is a legkiválóbb magyar férfiak közé tartozik; egyenes, őszinte, tartózkodó modorú, de önérzetes minden önhittség nélkül. Külső viselkedésében semmi sem sejteti kora egyik legkiválóbb emberét. Azon ritka emberek közé tartozott, kiknek nincsenek ellenségeik, akiket mindenki tisztel és becsül." Sík Sándor

Életműve nemzetközi örökség, világirodalmi érték. A Szózat Kölcsey Himnusza mellett nemzeti imádsággá lett. A Csongor és Tünde a legszebb és legzeneibb hangzású magyar mesejáték. Eposzait ugyan nemigen olvassuk, de aki mégis ismeri, elámulva veszi tudomásul bennük a romantika szertelen színpompáját. Dramaturgiai és kritikai műveiből fejlődött ki a hazai színikritika, közvetlen szakmai hatásuk erősebb Bajzáénál is. Lírai versei és velük egy-egy balladája pedig élő és szakadatlanul ható költészet, előadóművészeink és műkedvelőink versengve mondják. S mindenekelőtt az életutat befejező A vén cigány olyan költői öröm, amelyet eddig legföljebb elért, de túl nem haladhatott néhány legremekebb alkotása gazdag költészetünknek.

7 Tovább

November 19. - 93 éve született Indira Gandhi

1917. november 19-én született Allahabadban Indira Priyadarshini Gandhi, aki hosszú éveken át meghatározó szerepet játszott az indiai politikai életben.

Az első indiai miniszterelnök, Dzsavaharlal Nehru egyetlen gyermekeként látta meg a napvilágot. 1938-ban a maga 21 évével India legnagyobb pártjának lett a legfiatalabb képviselője.

Nehru lánya Gandhi néven vált ismertté, családja azonban nem állt rokoni kapcsolatban Mahátma Gandhival, az indiai szabadságharcossal.

Indira Gandhit 1959-ben a Kongresszusi Párt elnökévé választották, 1966-ban pedig India miniszterelnöke lett. Rátermettséggel, ügyes diplomáciai készséggel, jól működő koalíciók létrehozásával 11 éven át maradt India vezetője.

0 Tovább

1820. november 18. - Az Antarktisz felfedezése

Nathaniel B. Palmer, amerikai hajóskapitány felfedezte az utolsó kontinenst, az Antarktiszt .

Az Antarktisz csak alig 300 éve játszik szerepet az emberi civilizáció történetében. Ekkor kezdődött felfedezése, melynek során évről-évre közelebb jutottak a kutatók a kontinenshez.

James Cook (a 18. század legjelentősebb földrajzi felfedezője) nevéhez fűződik Ausztrália és Óceánia felfedezésén túl az Antarktisz első körülhajózása, melynek során a még mindig titokzatos földrészt tágan behatárolta.

Az Antarktisz körüli útjának tapasztalatait így foglalta össze:

"Nem vonom kétségbe, hogy a sark közelében lehet kontinens vagy jelentékeny földrész...Ez azonban természettől örök hidegre kárhoztatott, a napsugarak melegét nélkülöző föld..."

1 Tovább

November 18. csütörtök

1928. november 18-án jelent meg először a filmvásznon Mickey Mouse. Ettől a naptól számítják hivatalosan a rajzfilmfigura születésnapját. A fekete-fehér, csaknem hétperces Steamboat Willie (Willie gőzhajó) című rajzfilmet a New York-i Colony Filmszínházban mutatták be.

 

Walt Disney először egy Oswald nevű nyulat (Oswald the Lucky Rabbit) álmodott meg, de 1927-ben elvesztette a karakter megfilmesítési jogát. A pereskedés elkerülése érdekében ezért  új figurát kellett  kitalálnia. Így született meg az egér, akit először Mortimernek nevezett el. Disney feleségének azonban jobban tetszett a Miki név, ezért az alkotó hallgatott rá.

Az alakból számtalan kisfilm született, 1932-ben pedig Disney  egy speciális Oscar-díjat (Honorary Awards) kapott  a figura megalkotásáért.

 

2 Tovább

Mi van ma?

blogavatar

Az adott nap fontos eseménye a múltból, napjainkból, képekkel, videókkal, sok információval................................................................ Az oldalt szerkeszti: Kis Márta

Utolsó kommentek