Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az "évszázad futballmérkőzése": Magyarország-Anglia 6:3

1953. november 25. A magyar labdarúgás napja

A magyar labdarúgó "Aranycsapat." 1953. november 25-én (szerdán) a londoni Wembley stadionban 6:3 arányban legyőzte a hazai pályán kilenc évtizede veretlen angol válogatottat. A sporttörténeti győzelem emlékére a Magyar Labdarúgó Szövetség 1993-ban november 25-ét A magyar labdarúgás napjává nyilvánította. A 6:3-as győzelem repítette a magyar futballt a világ tetejére. Az angolok 90 évig otthon nem kaptak ki. Mi 1950-től nem kaptunk ki.

Az angolok az "évszázad mérkőzésének" hirdették ezt a találkozót, ahol két világ, két futballnagyhatalom, a múlt játékstílusa az újítók, a sportág kitalálói és az olimpiai bajnok csapott össze az "angol oroszlánok" és a "mágikus magyarok".

A Szabad Nép, amely amúgy általában kis terjedelemben foglalkozott a sporteseményekkel, egy egész oldalt szentelt a Aranycsapat diadalának. "Sikerült. A magyar nemzeti válogatott beváltotta a hozzá fuzött reményeket, megfelelt dolgozó népünk szeretettel teli bizalmának: labdarúgóink 6:3 arányú nagyszerű győzelemmel megsemmisítették a kilenc évtizede eredménytelenül ostromolt angol hazai veretlenséget. Labdarúgóink új gyozelme újabb dicsoséges állomása annak a sikerekkel teli útnak, amelyen a felszabadulás óta, az egész világ elismerését kivíva, a magyar sport haladt" - írta a lap a mérkozésrol szóló beszámolójában

London Wembley Stadion (bíró: Leo Horn (Hollandia), nézőszám: 105,000)

0 Tovább

Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

A világon minden percben 3 nőt bántalmaznak!

November 25-ét a latin-amerikai és karibi térség első feminista konferenciáján, 1981-ben nyilvánították a nők elleni erőszak ellenes világnappá. A konferencia résztvevői határozottan elítélték a nemi megkülönböztetésen alapuló erőszak minden fajtáját a családon belüli erőszaktól a nemi erőszakon és a szexuális zaklatáson át egészen az állami erőszak különböző formáiig, beleértve a női politikai foglyok kínzását és bántalmazását is. Azért választották november 25-ét, hogy így emlékezzenek meg a Mirabal nővérekről (Patria, Minerva és Maria Teresa), akiket 1960-ban ezen a napon gyilkolt meg brutálisan a Rafael Trujillo vezette diktatúra a Dominikai Köztársaságban. November 25-ét 1999-ben az ENSZ hivatalosan is a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjává nyilvánította.

Ha eljő a Pillangók ideje

(In the Time of the Butterflies)

színes, magyarul beszélő, amerikai dráma

rendező: Mariano Barroso
író: Julia Álvarez

szereplők:

Salma Hayek (Minerva)
Lumi Cavazos (Patria)
Pilar Padilla (Dede)
Edward James Olmos (Trujillo)
Mía Maestro (Mate)

Salma Hayek

a filmben nyújtott alakításáért 2002-ben megkapta a legjobb színésznőnek járó ALMA-díjat
Patria, Minerva, Maria Teresa a Dominikiai Köztársaságban születtek. A nővérek, akiket Pillangók néven is ismertek, a politikai aktivisták és a Trujillo diktatúrájával szembeni ellenállás szimbólumai voltak. Férjeikkel együtt többször is bebörtönözték őket a demokráciáért és az igazságosságért folytatott tevékenységük miatt. 1960. november 25-én Trujillo titkosrendőrsége balesetnek álcázva, megölte a három Mirabal nővért. A három nő éppen Puerto Plata-ba utazott, hogy meglátogassák a börtönben lévő férjeiket. Holttestüket összetörve és megfojtva találták meg egy szakadékban. A nővérek meggyilkolásának híre megrázta és felháborította az egész országot. A Mirabal nővérek elleni brutális merénylet egyike volt azoknak az eseményeknek, amelyek felerősítették a Trujillo ellenes mozgalmat. Trujillo 1961. május 30-án merényletben meghalt, és a rezsim hamarosan megbukott

0 Tovább

Latabár Kálmán ma 108 éve született

Latabár Kálmán (Kecskemét, 1902. november 24. - Budapest, 1970. január 11.), ahogy rajongói nevezték: Latyi talán a legnépszerűbb magyar komikus volt a XX. században.

Híres színészdinasztia leszármazottja: dédapja Latabár Endre, nagyapja id. Latabár Kálmán, apja id. Latabár Árpád, mindannyian neves színészek voltak.


Szülei Latabár Árpád színész és Deutsch Ilona színésznő. Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban érettségizett. Az ifjú Kálmán Rákosi Szidi színésziskoláját végezte el, és 1922-ben a Várszínházban táncos komikusként lépett először közönség elé. Kezdetben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött, majd 1927-1933 között Árpád öccsével együtt zenés artistaszámokkal turnézott külföldön. Többek között a világhírű rendező, Max Reinhardt színházában is felléptek. Hazatérését követően különböző fővárosi zenés színházakhoz szerződött, első filmje 1937-ben készült el. 1937. augusztus 28-án Budapesten feleségül vette Walter Katalint. 1945-től haláláig a Fővárosi Operettszínházban játszott.

Kiváló tánctudású komikus volt, akinek rögtönző és karikírozó készsége féktelen komédiázó kedvvel párosult. Méltatlankodó hanghordozása, félszeg mozgása, virtuóz "ügyetlensége", egyéni humora nagy népszerűséget biztosítottak számára. Gyakran lépett fel Árpád testvérével groteszk duettszámokban. Minden szerepére hallatlan gonddal készült, színpadi "rögtönzései" sikerének titka a sokszoros próba, a pontos begyakorlás volt. Játékával senkit sem állított pellengérre, szerette az embereket, felszabadult kacagásukat. Munkásságát 1950-ben Kossuth-díjjal ismerték el, ugyanabban az évben érdemes művész, 1953-ban kiváló művész lett

1 Tovább

Megjelent A fajok eredete

Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra (Darwin)

1859. november 24-én jelent meg Charles Darwin főműve A fajok eredete.

Kevés modern mű van, amely olyan széles körben ismert lenne, mint A fajok eredete. Az ismertség azonban (szomorú tény) főleg a címre korlátozódik. Pedig a mai olvasó számára is érdemes olvasmány, szakembernek és laikusnak egyaránt. Ez a könyv fektette le a modern evolúciós elmélet alapjait.

Magyarul először 1873-ban jelent meg A fajok eredete a természeti kiválás útján címmel

Darwin angol természettudós, az evolúcióelmélet kidolgozója 1809. február 12-én született Shrewsburyben, 1882. április 19-én halt meg a Kent megyei Down községben, és ma a Westminster apátságban nyugszik. Összesen több, mint egy tucat könyvet ír, a legváltozatosabb témákról: kacslábú rákokról, kúszónövényekről, orchideákról, önmegtermékenyítő virágokról és hasonlókról. Evolúciós írásai közül A fajok eredete mellett Az ember származása (1871.) és az 1872-es The Expression of Emotions in Man and Animals ma is közismert.

Sok állítását a nagyrészt vallásos mozgalmak máig támadják, de a biológia későbbi fejlődésével a legalapvetőbb darwini paradigmák igaznak bizonyultak. Elméletének a genetikával való sikeres egyesítéséből született a neodarwinizmus. Tudományos körökben ma már az evolúció maga teljeskörű elfogadottságnak örvend, az elmélet részleteivel kapcsolatban viszont továbbra is termékeny viták zajlanak.

0 Tovább

Horák Nóra-gyilkosság

Ma két éve gyilkolták meg a 14 éves lányt, Horák Nórát. Holttestét a kiskunlacházi művelődési házhoz közeli erdős területen találták meg. Tegnap a bíróság 19 évi fegyházra ítélte a tettest, P. Józsefet.

A gyilkosság után többen tudni vélték, kik követték el a bűncselekményt, helyi romákra terelődött a gyanú. Internetes fórumokon sokan bosszút követeltek.

Az ügy politikai síkra terelődött. Az ún. cigánybűnözés elleni kampány eszközeként használták fel, Öt nappal a gyilkosság után több mint háromezren gyűltek össze Kiskunlacházán, hogy tiltakozzanak az erőszak ellen. A tüntetésen felolvastak egy nyílt levelet, amelyet a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek és más közjogi méltóságoknak fogalmaztak meg. Ebben az önkormányzat követeli a közbiztonság megerősítését, egy állandó rendőrőrs felállítását, valamint azt, hogy szigorúbban büntessék az erőszakos bűncselekmények elkövetőit és bővítsék a polgárőrség hatáskörét. A polgármester, Répás József "romaerőszakról" beszélt.

A HírTv riportfilmje csak olajat öntött a tűzre:

1 Tovább

Törőcsik Mari 75 éves

Ma ünnepli 75. születésnapját Törőcsik Mari (Pély, 1935. november 23.) kétszeres Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze.

Egyedülálló és kivételes tehetségének köszönhetően ma hazánk egyik legjobb színésznőjeként tartjuk számon, aki tragédiákban, komédiákban és zenés játékokban minden színpadi alakot nagy stílusérzékkel játszott el. Rengeteg díjat, kitüntetést, elismerést kapott.

2 Tovább

1963. november 22. - Lelőtték John F. Kennedyt

Alig telt le első ezer napja hivatalában, amikor 1963. november 22-én Dallasban halálos lövés érte John Fitzgerard Kennedyt, az Egyesült Államok 35. elnökét. Kennedy volt a legfiatalabb, akit valaha is elnöknek választottak, és ő halt meg a legfiatalabbként.

0 Tovább

133 éve született Ady Endre

Ady Endre szül. 1877. november 22-én született Érmindszenten (Szatmár m.). Középiskoláit 1896-ban fejezte be Zilahon, 1896-tól 1900-ig jogász és újságíró Debrecenben, 1900-1903: újságíró Nagyváradon. Itt találkozik Lédával, a nagy szerelemmel. 1904-ben megy először Párizsba. Budapestre jövet egy ideig a Budapesti Napló, majd a Nyugat belső munkatársa, 1911-től kezdve sokat betegeskedik, idejének nagy részét szanatóriumokban tölti. 1915-ben megnősül, feleségül veszi Boncza Bertát (Csinszkát). Ettől kezdve felváltva Budapesten és Csucsán, felesége birtokán él. Meghalt 1919. január 27-én.

0 Tovább

A belga szürrealista festő, Magritte születésnapja

Szeretem az eleven szerelmet, a felforgató humort, a lehetetlent és az illúziót. Szeretem a fiatal, szabad emberek nevetését. Gyűlölöm a lemondást, a türelmet, a hivatásos hősiességet és minden kötelező szépérzést. Félek, hogy megismerem a korlátaimat. (R. Magritte)

A belga szürrealista iskola vezéralakját René Francois Ghislain Magritte-t (1898. november 21. - 1967. augusztus 15.) gyermekkori tragédia tette fogékonnyá a szürreális megragadására.

13 éves korában elvesztette anyját, aki egy folyóba ölte magát. Két hét múlva találták meg, a fejét hálóinge fedte. A festő számos képén találunk fedett, leplezett fejű alakokat, víz előtt fekvő testeket, koporsóba zárt személyeket. A festő nem volt tudatában képei sodró üzenetének, ösztönösen festett. Ha viszont nem ismernénk ezt az élettörténeti adalékot, kevesebbet tudnánk a művek tudattalan üzenetéről. Mindenkinek meg kell értenie a Magritte által összekötött valóságsíkokat, hogy az ezek kölcsönhatásából adódó jelentést magát megfejthesse. Misztikus világában csak az tud tájékozódni, aki elfelejti a szokványos világ képét.

0 Tovább

A televíziózás világnapja

November 21. az ENSZ által 1996-ban hivatalosan elismert nemzetközi világnap.

Az ENSZ tagállamai 1996. november 21-én és 22-én tartottak egy kétnapos konferenciát, amely World Television Forumként, vagyis televíziós világfórumként vált ismertté. Ez volt az első nagyobb megbeszélés, ahol az ENSZ-tagállamok vezető médiaszemélyiségei azért találkoztak, hogy megvitassák a televízió szerepét a modern világban. A világfórumból nőtt ki aztán a televíziózás világnapja. A megemlékezés afféle megállapodás a tévétársaságok között, hogy ezen a napon olyan magasabb témákról ejtenek szót műsorrendjükben, mint a béke, az együttműködés, a fejlődés. Persze ez inkább csak elvileg van így, hisz például Magyarországon sincs ennek semmi gyakorlata - legalábbis a nagyobb tévék műsorrendjében semmi különöset nem látni.

0 Tovább

Mi van ma?

blogavatar

Az adott nap fontos eseménye a múltból, napjainkból, képekkel, videókkal, sok információval................................................................ Az oldalt szerkeszti: Kis Márta

Utolsó kommentek