Angelina Jolie a világ leginkább közszájon forgó híressége. Gyönyörű, elegáns, szexis, és közismert a szokványostól jócskán elrugaszkodott életviteléről. Modellkedése és színészi szerepei révén évek óta szerepel a magazinok címlapján, kapcsolata Brad Pittel még inkább értékessé tette a média szemében, Hollywood legfelkapottabb álompárjaként tartják őket számon. De ugyanilyen rivaldafény követi akkor is, ha jótékonysági útra indul. Korunk egyik legmeghatározóbb médiaszemélyisége.

A ma 36 éves Angelina Jolie - születési nevén Angelina Jolie Voight  - a kaliforniai Los Angelesben született színészházaspár - Jon Voight és Marcheline Bertrand -  gyermekeként. 1976-ban szülei elváltak, Angelinát és bátyját (James Haven )  az édesanyjuk nevelte tovább, aki lemondott színészi karrierjéről és New Yorkba költözött.  Édesanyja inspirálta későbbi színészi pályáján. 1986-ban visszatértek Los Angelesbe és Jolie beiratkozott a Lee Strasberg Theatre Institute-ban színjátszást tanulni.

14 évesen otthagyta az iskolát (később befejezte), lilára festette a haját, feketét hordott és arról ábrándozott, hogy temetkezési vállalata lesz. Elmondása szerint sok bántás érte a középiskolában. Diáktársai csúfolták jellegzetes arcvonásai, szemüvege, soványsága és fogszabályzója miatt, és elszigetelődött. Ekkor kezdte rituálisan vagdosni magát.

16 évesen már modellként dolgozott Los Angelesben, New Yorkban és Londonban, több videoklipben és reklámfilmben szerepelt.

Bár gyerekként játszott már mozifilmben apja oldalán, igazi színészi pályafutása az 1993-as Cyborg 2 – Üvegárnyék sci-fivel indult el . A Bizonyíték nélkül (1995.)  című film után egy igazi hollywodi játékfilmben, az Adatrablókban (1995.) játszott. Itt ismerkedett meg első férjével, Jonny Lee Millerrel.

Az esküvőjükön fekete bőrnadrágot és fehér pólót viselt, amire saját vérével írta rá kedvese nevét. A pár egy éven belül szétköltözött, s 1999-ben barátságban elvált. Elmondásuk szerint azért ért véget a kapcsolat, mert túl fiatalok voltak.

A kritikusok Joliet megtapsolták a Kis tüzekért (1996.) , amelyben egy lázadó tinédzsert alakít. Jó fogadtatást kapott a Szerelem és semmi más (1996.)  című filmben játszott szerepéért is, melyben egy olasz lányt alakít, aki a családja ellenségének fiába szerelmes.

1997-ben egyre ismertebbé válik mellékszerepével a bombasiker Istent játszva című filmben, amelyben az X-aktákból ismert David Duchovnyval és Timothy Huttonnal játszik együtt. A George Wallace (1997.) című tv-filmben Cornelia Wallace szerepéért Golden Globe-díjat kapott.

    

Kifutó a semmibe (1998.) című filmben erőteljesen átélte a drogfüggő AIDS-es Gia Carangi modell szerepét, s ismét kiérdemelte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díjat, az Emmy-jelölést és a kritika dicséretét.

 

A Vakrepülés (1999.)  című filmje forgatásán beleszeretett filmbéli partnerébe, Billy Bob Thorntonba. A férfi,  kerek húsz évvel volt idősebb Angelinánál, aki mit sem törődve a jelentős korkülönbséggel, viszonyba bonyolódott a színésszel. Thornton ekkor még Pietra Dawn Cherniak férje volt, ám Angelina kedvéért otthagyta az asszonyt. 2000 májusában egy Las Vegas-i kápolnában házasodtak össze.

1999-ben mutatták be azt a filmet, amely végképp a sztárok közé repítette: az Észvesztõben  nyújtott alakításával 2000-ben a legrangosabb díjkiosztókat végigtarolta, begyűjtötte harmadik Golden Globe-díját, és megkapta a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját is. 



2001-ben a Lara Croft: Tomb Raider  forgatása során Kambodzsában járt, és megismerte az ott élők nehéz helyzetét. Az élményei nagy hatást tettek rá, hamarosan munkára jelentkezett az ENSZ-nél, és azóta is a Menekültügyi Fõbiztosság (UNHCR) jószolgálati nagykövete. 2002-ben adoptált egy kambodzsai kisfiút, Maddoxot. Időközben a házassága Billy Bobbal megromlott, és 2003-ban hivatalosan is elváltak.

Az évek során Jolie szerepelt többek között thrillerben (Életeken át   -  2004.), drámában (Határok nélkül  - 2003), romantikus vígjátékban (Élet, vagy valami hasonló 2002.) és történelmi filmben (Nagy Sándor, a hódító  - 2004.) is - ám a 2005-ös Mr. és Mrs. Smith az, amely igazán sikeres lett. Nem véletlen, hiszen a forgatás alatt találkozott össze az akkor még házas Brad Pittel, és kapcsolatukat hisztérikus bulvárérdeklődés kíséri azóta is.

 

A film bemutatója után Pitt elvált, Angelina örökbe fogadott egy etióp kislányt, Zaharát, és összeköltözött Braddel, aki a nevére vette mindkét gyereket. Közös lányuk, Shiloh Nouvel 2006. május 27-én született meg Namíbiában. 2007. márciusában a család újabb taggal bővült: Jolie örökbe fogadta Pax Thient, egy három éves vietnámi kisfiút.

A család 2006 õszén Indiába utazott, ahol Angelina leforgatta a Hatalmas szív   című filmet, amely a Pakisztánban elrabolt és kivégzett újságíró, Daniel Pearl utáni nyomozás történetét meséli el az özvegy, Mariane szemszögébõl. A filmet a 2007-es cannes-i filmfesztiválon mutatták be először.  Angelinát  Mariane szerepéért 11 díjra jelölték.

2008-ban bemutatták a Wanted  és az  Elcserélt életek   című filmjét. Ez utóbbi szép kritikai sikert ért el, és a szakma újabb díjesővel, illetve jelölésekkel díjazta a színésznőt. Július 12-én megszülettek Brad és Angelina ikrei, Knox Leon és Vivienne Marcheline. 

Angelina Jolie 2010-ben visszatért a klasszikus végzet asszonya szerepekhez. A Salt ügynök  című filmben renegát titkosügynökként gyepálta ellenfeleit, Az utazóban  Johnny Depp fejét csavarta el két velencei városnézés között. Az utóbbiért Golden Globe-ra is jelölték.

    

2010 őszén hosszas előkészítés után Jolie belevágott régi tervébe, és saját forgatókönyve alapján elkészítette első mozifilmjét, az egyelőre Untitled Bosnian War Love Story néven futó háborús történetet, amelyet nagyrészt Magyarországon forgatott szerb és bosnyák színészekkel.

 

Angelinát mélyen érintették a harmadik világban történő éhezések, háborúk és a gyermekek sorsa. Több humanitárius akciót, missziót szervezett, illetve kísért végig szerte a világon. Menekült táborok egész sorát járta végig. Járt Kambodzsában, Tanzániában, Szudánban, Thaiföldön, Ecuadorban, Jordániában, stb. Gyakran gyűjt adományokat is. Gyermekei után ezzel az üggyel foglalkozik a legtöbbet. Energiája és pénze nagy részét is a jótékonykodásnak rendeli alá. 2003-ban megkapta a Világpolgár díjat, melyet az ENSZ-bõl tudósító újságírók szövetsége ítélt oda neki.

A világ legszebb női  között tartják számon és a média minden lépését követi.

 

Angelina Jolie a közeljövőben a tévében:

A pokol konyhája  - Hálózat TV, 2011-06-04 23:00