Ma lenne 87 éves Lee Marvin Oscar-díjas amerikai filmszínész.

1924. február 19-én született  New Yorkban. Tehetős családja rokonságban állt Thomas Jefferson és George Washington elnökökkel. Nehezen kezelhető gyermek volt, ezért számtalan iskolából eltanácsolták.A középiskolát a Szent Leo-i kollégiumban végezte el, de rossz magaviselete miatt nem tanulhatott tovább. Abbahagyta a tanulást és beállt a hadseregbe. Részt vett a második világháború csendes-óceáni harcaiban, súlyosan megsebesült és kitüntetéssel (Bíbor Szív) szerelt le.

Ezután alkalmi munkákból élt. Éppen a vécétartályt szerelte egy kis színházban, amikor egy gyengélkedő színész helyettesítésére kérték. Marvin megtalálta életcélját: színiiskolát végzett, s megindult karrierje.  

1950-ben Hollywoodba költözött, ahol több filmszerepet is kapott. Ezek többsége háborús, vagy westernfilm volt.  Markáns, erőteljes, sőt erőszakos, olykor brutális figurákat személyesített meg. Nemcsak  játszott háborús, gengszter- és westernfilmekben játszott (néha még a rendezőket is segítette, hogy az adott embereknek, hogy kell beállniuk, vagy, hogy milyen típusú ruhát kell felvenniük), de szerepelt vígjátékokban is.

1953-ban Marlon Brando oldalán szerepelt A vad (1954.) című "motoros filmben", s bár a forgatás előtt nem tudott motorozni, néhány hét alatt olyan szintre jutott, hogy neves sivatagi motorversenyeken indult.

 Játszott a Zendülés a Caine hadihajón (1954.), a  Seven Men from Now (1956.)   című, és a legendafoszlató Aki lelőtte Liberty Valance-t (1962.)  című westernben. Utóbbiért a Cowboyok Dicsőség Csarnokába is bekerült, amire egész életében szerfelett büszke volt.

A Cat Ballou legendája (1965.)  című cowboyparódiában két szerepben is keményfiú-önmagát parodizálta. Alakításért - első és egyetlen jelölésekor - elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat.

 

A hatvanas években készült a Szerencsevadászok  (1966.)és a második világháborús A piszkos tizenkettő (1967.) Utóbbiban a kemény öklű, de gonosztevőkből toborzott osztagához hű őrnagyot játszott, aki elítéltekből toboroz öngyilkos kommandót a nácik ellen.

Piszkos tizenkettő: A második küldetés  című,  1985-ben készült folytatásban Lee Marvin ismét magára ölti legendás John Reisman őrnagy szerepét.

 

 

Clint Eastwood oldalán egy szentimentális cowboyt alakított a Fesd át a kocsidat  (1969.)  című filmben, amelyben pályafutása során először és utoljára énekelt, s legnagyobb meglepetésére a dalból sláger lett, és aranylemezt kapott érte.

1981-ben Charles Bronsonnal együtt játszott a Vadászat életre-halálra  c.   filmben.

Spielberg eredetileg őt szemelte ki A cápa főszerepére, de erről végül lemaradt, Utolsó szerepét a Delta Kommandó (1986.)  című akciófilmben játszotta.

A szálfa termetű (188 cm magas), ősz hajú Marvin nem vetette meg az italt (kedvence a tequila volt), ez azonban a forgatások alatt soha nem zavarta. Kétszer nősült. Első házasságaiból négy gyermeke született. A legnagyobb feltűnést mégis egy barátnője keltette. A hölgy szakításuk után akkor csillagászati összegnek számító kétmillió dollárt perelt tőle, annak a pénznek a felét, amit Marvin kapcsolatuk alatt keresett. Bár első fokon nyert (ekkor született a kifosztani jelentésű "marvinálni" ige Hollywoodban), a precedensértékű másodfokú határozat már egy fillért sem ítélt neki.

Politikai nézeteit tekintve Marvin liberális demokrata volt. Ellenezte a vietnami háborút. 1969-ben pedig interjút adott a Playboy magazinnak, melyben kijelentette, hogy támogatja a melegeket. Politikai hovatartozását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az 1960-as elnökválasztáson John F. Kennedy-t támogatta.

Lee Marvin Tucsonban (Arizona állam) 1987. augusztus 29-én halt meg szívinfarktus következtében. Hamvai az Arlingtoni Nemzeti Sírkertben nyugszanak veterántársa, az ökölvívó-legenda Joe Louis sírja közelében. Sírkövén ez áll: Lee Marvin, az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának őrvezetője.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lee Marvin a közeljövőben a tévében:

 

A piszkos tizenkettő - Cartoon Network/TCM, 2011-02-27 23:30